Router voor glasvezel

Welke router voor glasvezel dient u te gebruiken? Voordat u een antwoord op deze vraag heeft zult u eerst een aantal zaken moeten nakijken. Een belangrijke vraag is bijvoorbeeld welke snelheid uw glasvezel heeft, of gaat krijgen. Heeft u een abonnement van bijvoorbeeld 50 Mbit/s dan kunt u hier meer routers op installeren op een lijn die 500 Mbit/s haalt (10 keer zo snel). Als u een glasvezel verbinding heeft met een snelheid van 50 Mbit/s dan is een router met een WAN poort tot 100 Mbit/s voldoende. Heeft u een lijn van 500 Mbit/s dan dient de WAN poort Gigabit uitgevoerd te zijn, dat wil zeggen dat deze tot 1000 Mbit/s aankan. Kijk daarom eerst naar de snelheid van uw glasvezel verbinding. Heeft u een snelle verbinding dan zullen een hoop routers al afvallen.

Wat wilt u precies?

Een andere vraag is wat u precies wilt? Wilt u een huis-tuin-keuken opstellen, dat wil zeggen, een router met daarom een aangesloten computer en verder niks, dan is een eenvoudige router voldoende. Wilt u echter een compleet netwerk aanleggen met server(s), netwerkprinters, netwerkschijven etc. dan moet de router wel over de nodige opties beschikken. Het is daarom raadzaam om even op papier te zetten wat u precies wilt. Aan de hand van de vereisten kunt u nagaan of een bepaalde router deze vereisten kan waarmaken.

Draadloos

Een derde punt is het tegenwoordig onmisbare draadloos, of te wel WIFI. Niet elke router heeft een even sterke WIFI. Als u een groot huis heeft, of u heeft veel beton in uw woning, dan is het belangrijk om een router te komen met een sterk WIFI signaal. Een router die alles kan maar vervolgens een zeer slecht wIFI signaal heeft is dan ook niks waard.

Ga eens langs bij een computerspeciaalzaak

Als u wilt weten welke routers er zijn dan kunt u natuurlijk op internet kijken, of even langs gaan bij een computer speciaalzaak om te kijken wat voor routers er eigenlijk allemaal zijn en hoeveel deze kosten. U kunt dan uiteindelijk zelf beslissen welke router u gaat aanschaffen voor uw glasvezelverbinding.