Kosten glasvezel aanleggen

Als je overweegt om glasvezel aan te leggen, is het belangrijk om rekening te houden met de kosten die hiermee gemoeid zijn. Glasvezel is een razendsnelle en betrouwbare manier om internet, televisie en telefonie te ontvangen, maar het aanleggen ervan kan een flinke investering met zich meebrengen. In dit artikel bespreken we de verschillende kostenposten die komen kijken bij het aanleggen van glasvezel.

1. Aansluitkosten

De eerste kostenpost waar je rekening mee moet houden bij het aanleggen van glasvezel zijn de aansluitkosten. Dit zijn de kosten die gemaakt worden om de glasvezelkabel vanaf de straat naar je woning te laten lopen. Deze kosten kunnen variëren afhankelijk van de afstand tussen je woning en de dichtstbijzijnde glasvezelkabel. Gemiddeld liggen de aansluitkosten tussen de €500 en €1000.

2. Abonnementskosten

Naast de eenmalige aansluitkosten, zijn er ook maandelijkse abonnementskosten verbonden aan het gebruik van glasvezel. Deze kosten verschillen per provider en zijn afhankelijk van het gekozen pakket. Gemiddeld liggen de abonnementskosten voor glasvezel tussen de €40 en €70 per maand.

3. Graafkosten

Om de glasvezelkabel vanaf de straat naar je woning te laten lopen, moeten er graafwerkzaamheden worden verricht. Deze graafkosten kunnen behoorlijk oplopen, vooral als er obstakels zoals bomen, struiken of bestrating in de weg staan. De kosten voor graafwerkzaamheden worden vaak per meter berekend en kunnen variëren van €20 tot €50 per meter.

4. Installatiekosten

Naast de aansluitkosten en graafkosten, kunnen er ook nog installatiekosten in rekening worden gebracht. Deze kosten worden gemaakt voor het installeren van de benodigde apparatuur in je woning, zoals een modem en eventueel een mediaconverter. De installatiekosten kunnen variëren van €50 tot €100, afhankelijk van de provider.

5. Overige kosten

Naast de bovengenoemde kostenposten, zijn er nog enkele overige kosten waar je rekening mee moet houden bij het aanleggen van glasvezel. Denk hierbij aan eventuele administratiekosten, kosten voor het aanpassen van de infrastructuur in je woning en eventuele extra’s zoals een wifi-versterker of extra televisieontvangers.

Conclusie

Het aanleggen van glasvezel brengt verschillende kosten met zich mee, variërend van aansluitkosten en abonnementskosten tot graafkosten en installatiekosten. Het is belangrijk om vooraf goed in kaart te brengen welke kosten er komen kijken bij het aanleggen van glasvezel, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Door verschillende providers en pakketten met elkaar te vergelijken, kun je de kosten zo laag mogelijk houden en profiteren van de voordelen van glasvezel.