Glasvezel thuisnetwerk

Een glasvezel thuisnetwerk aanleggen behoort zeker tot de mogelijkheden. Uw glasvezelprovider zal echter zeer beperkte ondersteuning bieden bij het aanleggen van zo’n netwerk. Als u de glasvezel laat installeren door een monteur dan is er vaak sprake van een basis installatie. Dit houdt in dat de router die geleverd wordt door de provider netjes aangesloten wordt. Ook wordt er meestal één computer of laptop draadloos verbonden met deze router. De monteur zal vervolgens een internet pagina openen om te laten zien dat de verbinding correct werkt. Daarnaast wordt ook de televisie- en telefoniedienst geactiveerd en aangesloten qua bekabeling (als u een 3-1 pakket heeft afgesloten).

Zelf de router configureren

Als u een glasvezel thuisnetwerk wilt aanleggen dan zult u zelf de router moeten configureren. U moet dus eerst bekijken welke router u krijgt / koopt van uw glasvezel provider. Wat voor mogelijkheden zijn er met deze router? Als de mogelijkheden beperkt zijn zult u misschien zelf een andere router moeten aanschaffen en plaatsen. Als wij het hebben over mogelijkheden dan bedoelen wij bijvoorbeeld het aanpassen van netwerk adressen, waaronder de gateway en ranges. Als u het heel goed wilt aanpakken is de Cisco de beste router, hiermee kunt u bijna alles. Denk hierbij ook aan het instellen van access lists, zodat bevoegden van buitenaf geen toegang hebben tot het netwerk.

Server configureren

Als u een thuisnetwerk aanlegt dan wordt er meestal een server aangesloten op de router of switch. Vaak gaat het om een Windows server 2012 bijvoorbeeld. Ook kan er een mailserver gedraaid worden. Denk hierbij ook goed na over de beveiliging, bijvoorbeeld open relay. Uw mailserver is dan vanaf buitenaf te misbruiken, waardoor er bijvoorbeeld spam verstuurd kan worden.

Onbekende termen? Contacteer een systeembeheerder

Zijn er zojuist onbekende termen genoemd dan is het misschien raadzaam dat u een systeembeheerder in de armen neemt. Iemand met verstand kan u adviseren in de zojuist genoemde zaken en voor u een mooi glasvezel netwerk aanleggen dat voldoet aan uw wensen.