Glasvezel splitter

Een glasvezel splitter, waar heb ik dat voor nodig en hoe sluit ik de splitter aan? Glasvezel werkt op een andere manier dan het vertrouwde ADSL dat wij lange tijd hebben gebruikt met zijn allen. Bij ADSL dient er gebruik gemaakt te worden van een zogenaamde ADSL splitter om het internet- en telefoniesignaal te splitsen. Het telefoonsignaal loopt naar de telefoon en het internetsignaal naar de router.
Glasvezel werkt op een andere manier. Als u wilt weten hoe glasvezel aangesloten dient te worden, bekijk dan eens het aansluitschema, dan zal het één en ander u duidelijk worden. In dit schema kunt u zien dat de glasvezelkabel binnenkomt op de Genexis, het glasvezelmodem. Vanaf de Genexis loopt er rechtstreeks naar de router een RJ45 netwerkkabel. Van een glasvezel splitter is dus geen sprake.

Toch gebruiken sommige mensen een splitter, hoe werkt dit?

Iets wat wel gesplitst kan worden in het glasvezelnetwerk is het analoge televisie signaal. Vanaf de Genexis kunt u een COAX kabel aansluiten richting uw televisie. Zo kunt u analoog televisie kijken. Nu kan het natuurlijk zo zijn dat u op meerdere televisies in uw woning analoge televisie wilt kunnen kijken. In dat geval kunt u een COAX splitter gebruiken. Het analoge televisie signaal wordt op deze manier gesplitst. U kunt nu op meerdere televisies analoog tv kijken. Handig, of niet? Dit is eigenlijk de enige situatie waarin u een splitter gebruikt in uw glasvezelnetwerk.