Glasvezel Nijmegen

Glasvezel is ook in een groot deel van Nijmegen al aangelegd. Gemeenten haasten zich met het aanleggen van het nieuwe internetnetwerk. Anderhalf jaar geleden waren nog geen één miljoen huishoudens aangesloten op het glasvezelnetwerk. De verwachting is dat er over enkele jaren zeker drie miljoen huishoudens zijn aangesloten. Inmiddels is dan ook bijna de helft van de gemeenten op zijn minst begonnen met het aanleggen van glasvezelkabels.

Glasvezel, een grote vooruitgang

Het is niet zo gek dat veel gemeenten binnen korte tijd bepalen dat er glasvezel moet worden aangelegd in hun gebied. Glasvezel is immers een van de snelste varianten van bedraad internet die in de huidige tijd leverbaar is door providers. Veel huishoudens maken op het moment nog gebruik van ADSL, of zitten aangesloten op het kabelnetwerk. Afhankelijk van de provider wordt een maximale snelheid van 100, 120 of 160 Mbps aangeboden voor deze twee gangbare opties. Het glasvezelnetwerk wordt inmiddels al tot 1000 Mbps aangeboden, en de vooruitgang is nog steeds gaande. Bij een test is er succesvol 400.000 Mbps (ook wel 400 Gbps) over 12.800 km glasvezel gestuurd. Naast dit grote voordeel heeft glasvezel nog enkele neven-voordelen. Glasvezel biedt de naast de verhoging van snelheid nog een ander voordeel, en wel vanwege zijn specificaties. Doordat glasvezel gemaakt is van glas wordt het signaal minder verstoort door andere signalen. Radiofrequenties hebben er derhalve geen vat op. Glasvezel heeft wel een klein nadeel, het is niet extreem buigzaam. Waar metalen kabels praktisch gezien dubbel gevouwen kunnen worden is dat bij glasvezel geen optie. De dunne draden kunnen al wel in bochten worden gevormd nadat ze zijn gecreëerd. Toch moet er rekening worden gehouden bij de aanleg ervan.

Aanbieders van glasvezel in Nijmegen

Een deel van Nijmegen is al voorzien van glasvezel. Op het moment zijn grote delen van Nijmegen Midden, Nijmegen Oost, Nijmegen Noord en Nijmegen Lindenholt aangesloten. De overige delen zullen waarschijnlijk met de tijd volgen. in zijn geheel voorzien van glasvezel. De markt voor glasvezelinternet bestaat in Nijmegen uit twaalf partijen. Dit zijn: Fieber, Heldenvan.nl, KPN, Phonedata, Plinq, Scarlet, Tele2, Telfort, Trined, Tweak, Vodafone en XS4ALL. Dit is een aanbod dat gemiddeld voor het aantal providers van glasvezel in gemeenten. Concurrentie op een nieuwe markt is goed zodat consumenten geprikkeld raken om gebruik te maken van de innovatie. Het is vrijwel zeker dat glasvezel zich de komende tien jaar ontpopt tot het primaire netwerk van Nederland.