Glasvezel Leeuwarden

Veel gemeenten, waaronder Leeuwarden, zijn ervan overtuigd dat glasvezel een stap vooruit is wat betreft internetconnectie. De afgelopen jaren is er een grote ontwikkeling gaande op het gebied van glasvezelverbinding. Waar er voor het ADSL- en kabelnetwerk snelheden van 80 en respectievelijk 160 Mbps wordt aangeboden, gebeurt dit voor glasvezel al tot 1000 Mbps (1 Gbps). En dit is wat betreft snelheid nog maar het begin, want er zijn ontwikkelingen gaande waarbij er over grote afstand per glasvezel 400 Gbps wordt verzonden. Het eind is nog niet in zicht. Maar wat is glasvezel precies en wat maakt het zo bijzonder?

De specificaties van glasvezel

Glasvezel is, zoals de naam doet vermoeden, een vezel van glas. Glas is in principe breekbaar, maar als het in dunne draden wordt gemaakt blijkt het sterk en buigzaam. Daarnaast biedt het door ingenieus gebruik van een stukje natuurkunde grootse mogelijkheden op het gebied van internetsnelheid en –betrouwbaarheid. Doordat een glasvezel rond is kan een signaal wat erin wordt gezonden niet ontsnappen. Het signaal wordt als het ware gereflecteerd doordat het de buitenkant van de vezel raakt. Omdat de vezel van glas is voorkomt dit ook problemen wat betreft storingen door radiofrequenties en geleid het geen stroom. Deze vreemde combinatie van eigenschappen, plus het feit dat er in vergelijking met het huidige netwerk een gigantische internetsnelheid mee kan worden gehaald, maakt glasvezel een interessant fenomeen.

De opties voor glasvezelinternet

In Leeuwarden zijn er veertien providers van internet op basis van een glasvezelverbinding. Dit zijn: Fieber, Fype, Heldenvan.nl, KPN, Phonedata, Plinq, Scarlet, Solcon, Tele2, Telfort, Trined, Tweak, Vodafone en XS4ALL. Door de grote hoeveelheid providers is er een breed en concurrerend aanbod voor elke markt. Een aantal van de internetleveranciers levert aan de particuliere markt en anderen aan de zakelijke markt. Hiervan zijn vooral de onbekendere providers gespecialiseerd in internet door glasvezelverbinding. Kortom, er is voor ieder wat wils.

Glasvezelgebieden in en om Leeuwarden

Leeuwarden is één van de steden waar er bijna overal een connectie met het glasvezelnetwerk is te maken. Zowel in Leeuwarden Noord als in Leeuwarden Zuid zijn geheel voorzien. Enkel in het westen en oosten van de stad zijn delen waarvoor glasvezelinternet onbereikbaar blijft tot op heden. Dit betekent niet dat het er niet zal komen. Het glasvezelnetwerk wordt snel uitgebreid door heel Nederland. Gezien het uitdijende World Wide Web en de gecompliceerdere applicaties blijft de vraag naar sneller en betrouwbaar internet immers steeds toenemen.