Glasvezel Hilversum

Het glasvezelnetwerk neemt een steeds grotere plaats in de internetmarkt, zo ook in Hilversum. Langzaam wordt heel Nederland vol gelegd met de vreemdsoortige glazen kabel. Meer en meer gemeenten besluiten om wijken te voorzien en de markt voor glasvezel breidt zich uit. Eind 2011 waren er bijna 1 miljoen huishoudens aangesloten op het glasvezelnetwerk en er wordt verwacht dat in 2016 dit aantal meer dan verdrievoudigd is. Waarom is glasvezel de toekomst van het internetnetwerk? Wat houdt glasvezel in en hoe werkt het precies?

Ongekende vooruitgang

Het is geen verrassing dat onder andere Hilversum al in zijn volledigheid is voorzien van glasvezel. Glasvezel is namelijk vele malen sneller dan ADSL en kabel. Waar ADSL- en kabelnetwerken snelheden van tot 160 Mbps (Megabit per seconde) halen wordt glasvezel op het moment al aangeboden tot 1.000 Mbps. Het glasvezelnetwerk kan echter een veel hogere snelheid aan. Er zijn inmiddels tests gedaan die uitwijzen dat snelheden tot 400.000 Mbps (ook wel 400 Gbps) in de nabije toekomst haalbaar zijn. Naast de hogere snelheid is een ander voordeel dat glasvezel een betere bescherming biedt tegen elektromagnetische golven. Het netwerk heeft daarom geen last van radiofrequenties en is betrouwbaarder.

Hoe glasvezel werkt

Glasvezels zijn lange dunne draden van glas. Waar veel mensen denken dat glas altijd breekbaar is, is dit niet het geval. Als glas in dunne draden wordt gemaakt blijkt het sterk en buigzaam, wat het bruikbaar maakt om te dienen als buizen. Een draad van glas klinkt nog niet interessant tot de tweede eigenschap in beeld komt. Doordat de draad van glas is kunnen signalen niet ontsnappen. Zij worden gereflecteerd door de buitenkant van de buis en kunnen derhalve door de draad worden getransporteerd.

Glasvezel in Hilversum

Zoals eerder werd vermeld is Hilversum in zijn geheel voorzien van glasvezel. Daarmee heeft Hilversum een stap voor op veel andere gemeenten. Want er zijn al wel rond de 200 gemeenten aangesloten op het netwerk, maar veelal gaat het dan om enkele wijken per gemeente. De markt voor glasvezelinternet bestaat in Hilversum uit dertien partijen. Dit zijn: Fieber, Heldenvan.nl, KPN, Phonedata, Plinq, Scarlet, Solcon, Tele2, Telfort, Trined, Tweak, Vodafone en XS4ALL. Dit is een aanbod dat redelijk overeenkomt in vergelijking met andere aangesloten gemeenten. Voor de consument kan dit aanbod als goed worden beschouwd, omdat het concurrentie op de glasvezelmarkt in de hand speelt. Concurrentie, zoals in elke markt, verlaagt de prijzen en genereert innovatie door diversificatie. Glasvezel is de toekomst en zal zich snel bewijzen. Binnen een tiental jaren heeft de meerderheid van de Nederlanders de mogelijkheid om internet over het glasvezelnetwerk te ontvangen. Een mooie vooruitgang voor de internetmarkt.