Glasvezel Groningen

Ook in Groningen is het tegenwoordig mogelijk om gebruik te maken van glasvezel, een nieuwe manier om internet, televisie en telefoon af te nemen. Glasvezel is een heel dun, buigzaam draadje van helder glas. Ondanks dat het maar een haardunne kabel is, is het materiaal erg sterk. Door interne breking wordt gezorgd dat het signaal in de draad blijft en er een betrouwbare signaaloverdracht tot stand gebracht wordt. Het is een nieuwe techniek die op hoog tempo de plek van ADSL- en kabelverbindingen inneemt, de huidige technieken voor internet, televisie en telefoon.

Waarom glasvezel?

Wellicht vraagt u zich af waarom er overgestapt wordt van kabel en ADSL op glasvezel. De eerste en misschien wel voornaamste reden is de hogere snelheid waarmee signalen overgebracht kunnen worden via glasvezel. Er kan per seconde gemiddeld tien keer zoveel data verstuurd worden via glasvezel dan via de kabel en ADSL. Aangezien de grootte van de bestanden die verstuurd en ontvangen worden snel toeneemt, zet glasvezel daarin een goede stap voor de toekomst. Een andere belangrijke reden is dat glasvezel veel minder gevoelig is voor storing van buitenaf. Zowel voor storing van radio omdat het andere frequenties gebruikt, als voor storing door elektromagnetische straling. Dit laatste komt doordat de kunststof beschermlaag om de kern van glas isolerend werkt.

Beschikbaarheid

Door de specifieke fysieke eigenschappen van glasvezel, kunnen de kabels die reeds in de grond zijn aangelegd niet gebruikt worden voor deze verbinding. Daarom moeten de glasvezelkabels overal nieuw worden aangelegd en is het nog niet overal beschikbaar. Omdat er wel veel vraag naar is, wordt het gebied waarin glasvezel aangeboden wordt snel groter. In Groningen zijn al enkele wijken voorzien van glasvezel. Op internet zijn sites te vinden waar de beschikbaarheid van glasvezel up-to-date wordt gehouden en u kunt kijken of u al gebruik kunt gaan maken van glasvezel.

Providers

Er zijn meerdere providers waaruit vrij gekozen kan worden. In Groningen zijn dit de providers Fieber, Fype, Heldenvan.nu, KPN, Phonedata, Plinq, Scarlet, Tele2, Telfort, Trined, Tweak, Vodafone en XS4ALL. Elke provider heeft weer eigen abonnementen, sommige specifiek voor internet of televisie en andere bieden alles in één aan. Het glasvezelabonnement kan dus geheel naar eigen wens worden uitgekozen. Om te zorgen dat u zo kort mogelijk zonder internet, televisie en/of telefoon zit, hebben de meeste providers overstaphulp die helpt bij het overstappen van uw oude naar uw nieuwe glasvezelabonnement. Voordeel hiervan is ook dat er zo min mogelijk dubbele kosten zijn.