Glasvezel Dordrecht

Glasvezel is in Dordrecht volop beschikbaar. Dat is een weelde voor de inwoners, omdat glasvezel op een aantal punten een serieuze verbetering is ten opzichte van de huidige opties op het vlak van internetnetwerk. De afgelopen jaren zijn er grote stappen gemaakt op het gebied van glasvezelverbinding. Waar ADSL- en kabelnetwerk snelheden van 80 tot160 Mbps aanbieden, zijn er voor glasvezel al abonnementen tot 1000 Mbps (1 Gbps). In de experimentele fase van een snellere vorm van glasvezel zijn al snelheden gehaald die honderden keren hoger liggen dan de huidige maximale snelheid van glasvezelinternet. Het eind is daarmee nog niet in zicht. Glasvezel biedt overduidelijk veel nieuwe mogelijkheden.

Interne reflectie, externe connectie

De truc van glasvezel zit in de interne reflectie, zoals de titel van de kop doet vermoeden. Glasvezel is gemaakt van glas. Glas reflecteert licht in bepaalde omstandigheden. In het letterlijke en figuurlijke licht van het internet wordt er een signaal door de vezel gestuurd die de buitenkant telkens onder een kleine hoek raakt. Bij een kleine hoek wordt het signaal gereflecteerd, wat maakt dat het signaal binnen de vezel blijft. Het is op deze manier mogelijk om een signaal met grote snelheden over een grote afstand te versturen. Glas is in principe breekbaar, als men denkt aan een ruit of een spiegel. Als glas echter in dunne draden wordt gecreƫerd blijkt het sterk en buigzaam te zijn. Dit betekent overigens niet dat het onbeperkt kan worden dubbelgevouwen, wat maakt dat het op een doordachte manier moet worden aangelegd.

De opties voor glasvezelinternet

De markt voor glasvezelinternet bestaat in Dordrecht uit dertien partijen. Dit zijn: Fieber, Fype, Heldenvan.nl, KPN, Phonedata, Plinq, Scarlet, Solcon, Tele2, Telfort, Tweak, Vodafone en XS4ALL. Dit brede aanbod maakt dat er voor zowel de particuliere- als voor de zakelijke markt concurrentie bestaat op het glasvezelnetwerk. Het netwerk is namelijk open voor alle aanbieders, in tegenstelling tot bijvoorbeeld kabelinternet. Gemiddeld genomen is de prijs voor internetabonnement op het glasvezelnetwerk wel hoger dan een connectie met ADSL.

Glasvezelgebieden in en om Dordrecht

Dordrecht loopt wat betreft glasvezel netwerk voor op veel andere gemeenten. In praktisch alle woonwijken kan er inmiddels door de consumenten een aansluiting op het glasvezelnetwerk worden gerealiseerd. Een aansluiting op het glasvezelnet zal in de toekomst waarschijnlijk nodig zijn om aan de toenemende vraag naar snel internet te voldoen. ADSL en kabel kunnen de snelheid niet bijbenen. Vandaar dat glasvezel de komende jaren vrijwel zeker het belangrijkste vaste internetnetwerk van Nederland zal worden.