Glasvezel Den Haag

In Den Haag is een klein gedeelte van de huishoudens voorzien van een directe verbinding met het glasvezelnetwerk. Het is positief dat er in Den Haag al enkele wijken zijn voorzien, maar er kan nog meer aan worden gedaan. Op het moment gaat de snelheid en betrouwbaarheid met sprongen vooruit door de introductie en verbetering van glasvezelnetwerken. Het ADSL-netwerk bereikt een snelheid tot 80 Mbps (Megabit per seconden) en op het kabelnetwerk bereiken bieden providers maximaal 160 Mbps aan. In principe kan er met de recentste technologieën op het gebied van glasvezel een snelheid worden behaald die 2000 keer hoger ligt dan dat van het kabelnetwerk. Dit is een enorm verschil. Het verschil is amper te bevatten. Op het moment wordt er op de consumentenmarkt tot een bescheiden 1000 Mbps aangeboden op het glasvezelnetwerk.

Reflectie en connectie

Glasvezel is letterlijk een uitleg van zichzelf. Glasvezels zijn vezels van glas. Dit houdt in dat het lange dunne draden zijn die veelal onder de grond worden geplaatst. Ondanks dat glas in grotere diktes breekbaar is, blijkt glas relatief elastisch en sterk wanneer het in draden wordt gevormd. Een andere eigenschap van glas is dat het onder bepaalde omstandigheden licht reflecteert. In het geval van glasvezel wordt gebruik gemaakt van interne reflectie. Dit houdt in dat een signaal een vezel in wordt gestuurd, waarna het niet kan ontsnappen doordat het signaal door de wand van de vezel wordt teruggekaatst. Het is op deze manier mogelijk om een signaal met grote snelheden over een grote afstand te versturen.

Den Haag en de markt voor glasvezel

In Den Haag zijn op het moment twee wijken aangesloten op het glasvezelnetwerk. Dit is relatief weinig als dit wordt vergeleken met bijvoorbeeld Dordrecht en Almere. Den Haag zit echter niet stil. Op het moment is er een vraagbundelingstraject bezig in de wijk Benoordenhout. Als daar 30% van de huishoudens positief op de optie glasvezel reageert dan wordt er gestart met de aanleg. De markt voor glasvezelinternet bestaat in Den Haag uit dertien partijen. Dit zijn: Fieber, Fype, Heldenvan.nl, KPN, Phonedata, Plinq, Scarlet, Solcon, Tele2, Telfort, Tweak, Vodafone en XS4ALL. Dit is een gemiddeld aanbod als dit wordt vergeleken met het aantal providers in andere steden. Het is positief voor de consument dat er een groot aantal providers zijn die glasvezel aanbieden. Dit speelt concurrentie in de hand, wat maakt dat het glasvezelnetwerk snel op een betaalbaar niveau is gekomen. Door de snelheid en de betrouwbaarheid die het glasvezelnetwerk biedt is het zeer waarschijnlijk dat consumenten de komende jaren meer en meer de connecties met ADSL- en kabelnetwerken zullen verruilen voor glasvezel.