Glasvezel beter dan kabel

Is glasvezel beter dan kabel? Deze vraag staat centraal in dit artikel. Wij informeren u graag omtrent dit onderwerp want wellicht staat u op het punt om een glasvezelverbinding aan te vragen, maar twijfelt u of dit wel een goede keuze is.

Hogere upload

Het grote voordeel van glasvezel ten opzichte van kabel is de upload snelheid. Bij kabel zie je vaak verbindingen zoals 50 / 5, dit betekent dat de download 50 Mb/s is, maar de upload slechts 5 Mb/s. Dit is natuurlijk erg jammer. Wanneer heeft u de uploadsnelheid nodig? Dit gebeurd als u bijvoorbeeld een e-mail verstuurd met een bijlage. De bijlage moet geĆ¼pload worden zoals dat heet. Een ander voorbeeld is een filmpje of fotootje die u op Facebook probeert te zetten. Het is natuurlijk wel fijn als dit een beetje snel gebeurd en u miet minutenlang moet wachten. Bij glasvezel lopen de download- en uploadsnelheid vrijwel altijd synchroon. Dus 50 Mb/s download, maar ook 50 Mb/s upload. Deze hogere upload is een groot voordeel van glasvezel ten opzichte van kabel.
Qua download maken de snelheden niet veel uit. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat glasvezel gelijkwaardig is aan kabel als het gaat om de download snelheid. Verder kan er op beide manieren televisie gekeken worden, zowel via de glasvezel als via de kabel. Ook hierin is eigenlijk geen verschil te vinden.

Glasvezel is nieuwer

Het glasvezelnetwerk is een stuk nieuwer dan het kabelnetwerk. Dat is een groot verschil. Als u liever blijft bij het oude vertrouwde dan is kabel misschien meer iets voor u dan glasvezel. Maakt het u niet zoveel uit dan kunt u beter voor glasvezel kiezen, vooral vanwege de hogere upload die wij zojuist hebben belicht.