Glasvezel Arnhem

Arnhem is één van het snel groeiende aantal steden waar glasvezelverbindingen worden aangelegd. Glasvezel kan gezien worden als de opvolger van kabel en ADSL en net als bij deze twee verbindingen kan via glasvezel internet, televisie en telefoon worden afgenomen. Een glasvezelnetwerk is te vergelijken met ons bloedvatenstelsel, waarbij je je voor kunt stellen dat de slagaders om de gemeenten heen liggen en zich verder vertakken in de wijken, om uiteindelijk als haarvaatje bij uw huis uit te komen. Omdat glasvezel van ander materiaal is gemaakt, moet het nieuw in de grond gelegd worden. Hierdoor wordt glasvezel nog niet overal aangeboden, maar dit gebied groeit gestaag.

Wat is glasvezel

Een glasvezel is een sterke kabel van glas, zo dun als een haartje, waardoor over grote afstanden signalen gestuurd kunnen worden. De kabel bestaat uit drie delen: de kern, de bekleding en een buffer coating. De kern is van helder glas en zorgt samen met de bekleding door interne breking ervoor dat het signaal in de draad blijft. De buffer coating is van kunststof en isoleert tegen invloeden van buitenaf.

Voordelen van glasvezel

Glasvezel heeft een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van oudere technieken. Het belangrijkste voordeel van glasvezel is dat de snelheid van de signaaloverdracht hoog is, waardoor je een heel snelle internetverbinding hebt. Waar de snelheid van een ADSL- of kabelverbinding blijft steken op 80 tot 160 megabyte per seconde, is de snelheid via glasvezel gemiddeld 1 gigabyte (1000 megabyte) per seconde. Dit is dus een enorm verschil, die aansluit bij de steeds groter wordende bestanden die we via internet sturen en ontvangen. Daarbij is de verbinding door het materiaal ongevoelig voor storing van buitenaf zoals radio of elektromagnetische stralen, zijn de kosten van het netwerk relatief laag en zijn de kabels erg licht in gewicht. Tot slot biedt glasvezel de mogelijkheid om zelf te bepalen welke provider u kiest voor internet, televisie en telefoon, omdat het een open netwerk is.

Aanbieders

Momenteel wordt glasvezel in Arnhem alleen nog aangeboden in de nieuwbouwwijk Tuin van Eelden, maar dit gebied zal snel uitgebreid worden. De providers die dit aanbieden zijn Fieber, Fype, Heldenvan.nu, KPN, Plinq, Scarlet, Tele2, Telfort, Trined, Tweak, Vodafone en XS4ALL. De meeste providers hebben een overstapservice die je helpt bij het overstappen van je oude abonnement naar het nieuwe abonnement met glasvezel. Hierdoor hoeft de tijd zonder internet, televisie en/of telefoon maar kort te zijn en worden dubbele kosten voorkomen.