Glasvezel Amsterdam

Een toenemend aantal gemeenten kiest voor glasvezel internet, zo ook de gemeente Amsterdam. Maar wat houdt glasvezel precies in? Waarin moet er zo nodig een alternatief voor ADSL en kabel komen? Dit komt omdat glasvezel een aantal voordelen biedt, die voortkomen uit haar fysieke eigenschappen. Glasvezels zijn lange vezels van optisch helder glas. Omdat een glasvezel cilindervormig is blijven de signalen middels interne reflectie binnen het kanaal. Vanwege het feit dat de glasvezels van glas zijn geleiden zij geen elektriciteit, maar brengen toch de gegevens snel en betrouwbaar van de éne locatie naar de andere.

Wat glasvezel bijzonder maakt

De afgelopen jaren heeft het internet zich sterk ontwikkeld. Van de inbelverbinding werd overgegaan op ADSL. Daarop werd kabel geïntroduceerd. Inmiddels is er een nieuwe manier beschikbaar, glasvezel. Glasvezel is net als kabel sneller dan ADSL. Waar ADSL op dit moment tot 80 Mbps wordt aangeboden, bieden kabelaanbieders tot 160 Mbps aan internetsnelheid aan. Op dit moment zijn er echter al internet-pakketten die tot 1 Gbps (1000 Mbps) worden aangeboden per glasvezelverbinding. Met dat de applicaties en programma’s meer vergen van de internetsnelheid is daar dus met glasvezel iets op gevonden. Glasvezel is wat dat betreft weer een stap vooruit. Een ander positief punt aan glasvezel is dat het niet verstoort wordt door radiofrequenties.

De markt

Glasvezel wordt in Amsterdam door twaalf van de zestien providers in Nederland ondersteund. Dit zijn: Fieber, Fype, Heldenvan.nl, KPN, Phonedata, Plinq, Scarlet, Tele2, Telfort, Tweak, Vodafone, XS4ALL. Hier staan grote namen als KPN en Vodafone tussen, maar ook onbekendere bedrijven zoals Phonedata en Heldenvan.nu. De onbekendere bedrijven leveren in veel gevallen specifieke producten of enkel aan de zakelijke markt. Zo levert Heldenvan.nu enkel voor glasvezelverbindingen. Dit is dan ook de reden dat u er mogelijk nog niet van hebt gehoord.

In welke gebieden kunt u glasvezelverbinding maken?

Een glasvezelverbinding is niet te realiseren door het bestaande netwerk. Het is immers van een ander materiaal gemaakt, met haar eigen fysieke eigenschappen. Er worden hard gewerkt aan een volledig glasvezelnetwerk, maar nog niet overal is er dekking. Dit maakt dat er in bepaalde wijken al wel van de glasvezelverbinding gebruik gemaakt kan worden, en in anderen juist niet. In Amsterdam zijn ze nog niet zo ver dat er overal glasvezel is verwerkt. In Amsterdam centrum, Amsterdam West, Amsterdam Nieuw-West, Amsterdam Oost en Amsterdam de Aker zijn er al wel gebieden waarin u zich kan laten aansluiten. In Amsterdam is de glasvezelontwikkeling in volle gang, maar het moet nog verder worden uitgebouwd. Dit zal naar alle waarschijnlijkheid gebeuren, omdat consumenten gezien de snelheid van het netwerk glasvezel zullen verkiezen boven het bestaande netwerk.

Deel deze informatie met je vrienden!