Glasvezel Amersfoort

Amersfoort is een van de vele gemeentes waar steeds meer glasvezel kabels worden gelegd. Glasvezel is een algemeen geaccepteerd begrip. Maar wat is het precies? Het zijn lange vezels van optisch helder glas. Het licht wordt door interne reflectie binnen de kabel gehouden opdat het signaal niet ontsnapt. Zo kan een signaal over grote afstanden worden getransporteerd. Glasvezel werkt dus op een heel andere manier dan andere kabels. Het geleid geen elektriciteit terwijl u wel snel en betrouwbaar van een internetverbinding gebruikt kunt maken.

Waarom glasvezel?

ADSL was een ruime tien jaar geleden sterk in opkomst en veroverde de markt. Inmiddels zijn er snellere internetconnecties, namelijk Glasvezel en kabel. Er zijn op het moment zelfs al internet-pakketten die tot 1 Gbit/s (1000 Mbps) worden aangeboden. Kabelaanbieders bieden connecties aan tot 160 Mbps en ADSL tot 80 Mbps. Dit betekent niet dat glasvezel automatisch de volledige markt heeft overgenomen. Het nadeel eraan is namelijk dat er opnieuw kabels gelegd moeten worden. Daarnaast zijn er nog weinig applicaties die een dusdanig hoge snelheid eisen. Behalve de snelheid heeft glasvezel op nog een ander gebied een streepje voor. Het wordt niet gestoord door elektromagnetische velden zoals radiofrequenties. Hierdoor wordt het netwerk betrouwbaarder. Gezien het feit dat consumenten amper meer zonder internet kunnen is dit een steeds belangrijker voordeel. Glasvezel zal hoogstwaarschijnlijk in de toekomst door veel consumenten verkozen worden boven ADSL.

Opties in Amersfoort

Er zijn in totaal zestien providers die glasvezel ondersteunen in Nederlands. Hiervan bieden er twaalf glasvezel in Amersfoort aan. Dit zijn: Fieber, Heldenvan.nl, KPN, Phonedata, Plinq, Scarlet, Solcon, Tele2, Telfort, Tweak, Vodafone en XS4ALL. Van providers zoals Vodafone, XS4ALL en Tele2 heeft u vast al vaker gehoord. Dit komt omdat deze providers ook andere producten, zoals abonnementen voor mobiele telefoons aanbieden. U heeft mogelijk nog nooit gehoord van providers zoals Pling en Solcon. Deze providers bieden enkel glasvezel aan. Gezien de opkomende markt hebben deze providers zich tot op heden nog niet sterk kunnen profileren. Wellicht dat daar in de toekomst dus verandering in komt.

Overal af te sluiten?

In Amersfoort is het grootste gedeelte gedekt. Dit betekent dat u na het regelen van glasvezelkabel van een punt bij u in de buurt naar uw meterkast glasvezel kunt afsluiten. Dit gebeurt dan ook op grote schaal. Enkel in het industriekwartier, wat ligt in het westen van Amersfoort, en industrieterrein De Hoef kan glasvezel nog niet worden afgesloten.