Glasvezel Almere

In steeds meer gemeenten worden glasvezel kabels geplaatst, zo ook in Almere. Maar wat is Glasvezel precies? Het zijn lange vezels van helder glas. De vezels houden door interne reflectie het signaal dat er door wordt getransporteerd binnen. Zo kan een signaal over grote afstanden worden getransporteerd. Bijzonder is dus dat deze kabels bijzonder slecht elektriciteit geleiden maar wel het signaal dat u wilt binnenkrijgen feilloos, snel en betrouwbaar levert.

Opvolger van ADSL?

ADSL was aan het begin van deze eeuw sterk in opkomst. Inmiddels is het niet meer de snelste manier om te internetten. Glasvezel en kabel zijn sneller. Er zijn op het moment zelfs al internet-pakketten die tot 1 Gbps (1000 Mbps) worden aangeboden. Kabelaanbieders gaan tot 160 Mbps en ADSL tot 80 Mbps. Op het moment zijn er nog maar weinig toepassingen die een dusdanig hoge snelheid werkelijk kunnen gebruiken. Echter wordt met de jaren een hogere snelheid van applicaties en derhalve van consumenten geƫist. Naast de snelheid heeft glasvezelkabel nog een ander voordeel. Het is niet vatbaar voor storing van buitenaf zoals radiofrequentie. Elektromagnetische velden hebben er geen vat op wat de betrouwbaarheid verhoogt. Glasvezel zal hoogstwaarschijnlijk in de toekomst door veel consumenten verkozen worden en ADSL verdringen uit de huiskamers.

Aanbieders

Er zijn in totaal zestien providers die glasvezel in Nederland aanbieden. Hiervan bieden dertien providers glasvezel aan in Almere. Dit zijn: Fieber, Fype, Heldenvan.nl, KPN, Phonedata, Scarlet, Solcon, Tele2, Telfort, Tweak, Vodafone, XS4ALL en Plinq. Een aantal providers zal u bekend voor komen. KPN, Vodafone en Telfort bieden bijvoorbeeld naast glasvezel ook internet via ADSL aan en leveren ook producten in andere segmenten. U heeft mogelijk nog nooit gehoord van providers zoals Fieber en Heldenvan.nu. Deze providers bieden enkel glasvezel aan en in veel gevallen is dit enkel aan de zakelijke markt. Glasvezel internet is tegenwoordig echt hot!

Gedekt gebied

Om gebruik te kunnen maken van glasvezel moeten er wel kabels liggen in uw wijk. Er worden inmiddels steeds meer kabels gelegd. In veel gemeenten worden nu al bepaalde delen gedekt en kan er gebruik gemaakt worden van glasvezel. Almere is hierbij een positieve uitzondering, want bijna overal ligt al glaskabel. Omdat Almere een heel nieuwe stad is, is er rekening gehouden met de technologische ontwikkeling. Kortom, er is bij het bouwen van de wijken op veel plaatsen direct glasvezel geplaatst. Enkel in Almere Buiten is glasvezel niet gedekt en kan er dus geen netwerk worden gemaakt op die manier. Voor een glasvezelverbinding kunt u dus terecht in Almere.